En klimatsmart kost är ett första steg till att främja miljön omkring oss, men för att bidra på riktigt får man inte underskatta matsvinnets påverkan av klimatet. Vad är matsvinn och hur har det blivit ett problem idag?
Matsvinn brukar i större bemärkelse räknas som den del av maten vi slänger som hade kunnat ätas, det vill säga annat än exempelvis bananskal, gamla tepåsar eller ben i kött. Matsvinn är något främst förekommer i industriländer, i jämförelse med U-länder där matsvinn kanske är en lyx man helt enkelt inte har råd med.
Vi i Sverige slänger årligen 19 kilo ätbar mat per person, och globalt slängs en tredjedel av den mat som produceras. Utav de 19 kilo beräknar man att man skulle kunna ta fram 40 måltider, enligt Livsmedelsverket, och i dryck slösar den genomsnittliga svensken nära 18 kilo i sådant som kaffe, mjölk eller saftdrycker. I Sverige står hushållen för 70% av matsvinnet med livsmedelsbutiker som tvåa med 8%.
Det finns flera sätt att dra ner på matsvinn i Sverige. Ett av de bästa sätten att ändra siffrorna är att planera sina måltider, inte köpa matvaror man inte kommer hinna tillaga och inte köpa mer än vad man planerat använda. Ett annat alternativ är att hålla sig till liknande kost, se till att mat med lägre livstid tas med i flera maträtter man förbereder under veckan. Du kan även minska matsvinn genom att hålla dig till recept om du testar något nytt, så du inte riskerar att förstöra maträtten och slänga alltihop.
Utav det matsvinn butiker står för är den större del på grund av utgångna datum, brusten förpackning eller bara faktumet att produkterna inte ser ut som de brukar. Vissa butiker har gjort ett försök att rädda mat genom att sänka pris på varor som närmar bäst före datum, eller ge ut gratisprover på mat som inte är lämplig för försäljning.
Matsvinn i restaurang är ett stort problem då många restauranger förbereder sin mat i förväg för att kunna erbjuda snabb service utan att behöva förbereda maträtterna från grunden. Restauranger tar även stor stolthet i presentationen av sina rätter, ibland med matmängder som gästerna inte kommer orka äta upp. När tallrikarna tas tillbaka till köket slängs maten som blir kvar, och efter stängningsdags åker även förberedda råvaror i soptunnan om de inte går att använda dagen efter.
Se till att förvara frukt och grönsaker inte bara i rätt temperatur, utan även borta från andra produkter som kan förstöra kvalitén. Bland dessa tillhör exempelvis äpplen, tomat, banan och avokado som utgör mycket av ett hormon som kallas Etylen, där andra varor som gurka, apelsin, morötter och svamp är känsligt för detta och ruttnar snabbare. Samtidigt finns det frukter och grönsaker som tomat och banan vars smak avtar i kylskåp, medan annat kräver kylskåpstemperatur för att hålla längre.